iranmatikanlogo
link

1ـ نتیجه تصرف عدوانی آئین‌دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب با نتیجه تصرف عدوانی ماده 690 قانون مجازات اسلامی یکسان است ولی جنبه حقوقی دارد و دومی کیفری.2ـ رسیدگی براساس ماده 690 قانون مجازات اسلامی نیاز به احراز مالکیت دارد و مهلتی برای شکایت در نظر گرفته نشده است.


دعوای تصرف عدوانی شامل اموال منقول نیست.


کم صادره در مورد خلع ید علیه محکوم علیه که در زمان تقدیم دادخواست متصرف ملک بوده علیه متصرف فعلی نیز که بعد از تقدیم دادخواست متصرف ملک شده، قابل اجرا است. ( دعوای خلع ید )


وجود رای قطعی بر اصالت سند کافی برای طرح دعوی خلع ید علیه متصرف است.


صدور حکم خلع ید علیه متصرف زمان دادخواست علیه متصرفین بعدی نیز لازم الاجرا خواهد بود.


صدور حکم بر خلع ید به استناد سند عادی بیعنامه، صلحنامه یا هبه نامه مقدور نیست ولی با صدور حکم قطعی بر صحت اسناد مذکور، به استناد حکم صادره می توان درخواست خلع ید مطرح کرد.


بین خلع ید و تخلیه از لحاظ مجاز بودن یا نبودن تصرف و مالی بودن یا نبودن آن تفاوت وجود دارد و به ماهیت آن باید توجه شود .


دعوی خلع ید مشاعی از جانب احد از شرکا علیه شریک دیگر که متصرف ملک است قابل پذیرش بوده و در صورت احراز حسب ماده 43 عمل می شود.


پذیرش دعوی خلع ید موکول به احراز مالکیت اعم از عین یا منفعت است داشتن سمت امانت کافی برای پذیرش خلع ید نیست.


صدور حکم خلع ید ملازمه با قطع درختان و تخریب بنای احداثی ندارد مگر ضمن دعوی مطرح شده باشد.


با صدور و اجرای رای بر خلع ید، سند مالکیت از ناحیه متصرف مانع ادامه عملیات اجرایی نیست.


حکم بر الزام به تنظیم سند رسمی انتقال که مستلزم احراز تحقق عقد بیع است ایجاد حق خلع ید برای محکوم له می کند ولی صدور حکم بر الزام به فروش بر مبنای تعهد مندرج در قرارداد حق درخواست خلع ید نمی کند.


قلع و قمع بنا در دعوی تصرف عدوانی چنانچه در حکم ذکر شده یا اجرای حکم ملازمه با آن را داشته باشد امکان پذیر است.


دعوی خلع ید به استناد سندعادی قابل پذیرش نیست مگر این که خوانده در دادگاه به صحت سند اقرار نماید.


۱-‌ قرار رد دادخواست به لحاظ معلوم نبودن محل اقامت خواهان ابلاغ نمی‌شود و هر وقت بیاید محل اقامت صحیح معرفی کند به جریان می‌افتد. ۲-‌ ماده ۲ قانون اصلاح قانون جلوگیری از تصرف عدوانی و مدت یک ماه آن منتفی است.


قرار رد دعوی تصرف عدوانی

ماده 158 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی ( قانون آیین دادرسی مدنی )
دعوای تصرف عدوانی عبارتست از : ادعای متصرف سابق مبنی بر این دیگری بدون رضایت او مال غیر منقول را از تصرف وی خارج کرده و اعاده تصرف خود را نسبت به آن مال درخواست مینماید .